הכל על דמנציה ואלצהיימר

תפריט
קטגוריות

הכל על דמנציה ואלצהיימר

מהי דמנציה?

דמנציה היא מונח כללי שמתארת התדרדרות בתפקודי המוח. מחלת האלצהיימר מהווה כ70% ממקרי הדמנציה. במרבית המקרים תסמיני הדמנציה אינם הפיכים, אולם קיימים מצבים בהם הגורם לתסמינים אלו הינו מחסור בויטמינים שונים והפרעות בבלוטת התריס, אז ניתן לטפל בבעיה עצמה ובכך להעלים לגמרי את התסמינים.

מהי מחלת האלצהיימר?

מחלת האלצהיימר היא מחלה מתקדמת שמביאה לניוון ובסופו של דבר לתמותה של תאי עצב במוח. בכך, היא גורמת לפגיעה בזיכרון, בחשיבה, בתפיסה, בהתנהגות , בתנועה ובתפקוד הפיזי. חולי אלצהיימר חיים בממוצע שמונה שנים לאחר הופעת התסמינים הבולטים לעין. אולם תוחלת החיים יכולה להימשך גם עד 20 שנה לאחר מכן – תלוי בגיל החולה ובמצבו הרפואי הכולל.

אלצהיימר שלבים בהתפתחות המחלה

מהלך המחלה כולל שלושה שלבים עיקריים, כאשר כל שלב אורך בין שנתיים לארבע שנים:

  1. שלב מוקדם – שלב זה לרוב אינו מאובחן כמחלה אלא כחלק מתהליך ההזדקנות, יש קושי לאבחן את המחלה בשלב הזה אולם ניתן לראות מספר מאפיינים: קושי בשפה, איבוד זיכרון לטווח קצת, חוסר התמצאות בזמן, קושי בניהול שיחה עניינית, עדויות להתנהגויות דיכאוניות או אגרסיביות, חוסר מוטיבציה וחוסר עניין בתחביבים או פעילויות.
  2. שלב אמצע – עם התקדמותה של מחלת האלצהיימר, התסמינים מחריפים ובאים לידי ביטוי בקושי בפעילויות היום יום: שכחה של שמות ואנשים, חוסר יכולת לבשל, לנקות או לקנות, קושי משמעותי בדיבור, חוסר יכולת לנהל חיים עצמאיים, ירידה משמעותית בתפקודי היגיינה (רחצה, שירותים והלבשה), התנהגויות חריגות, שוטטות, הזיות.
  3. שלב מאוחר – בשלב זה האדם תלוי לחלוטין בסביבה, תסמיני המחלה מתבטאים בחריפות בתפקוד הפיזי ונראים לעין בצורה ברורה: חוסר יכולת לאכול, חוסר יכולת לזהות אנשים קרובים, קושי בניידות, קושי בשליטה על הסוגרים, התנהגות בלתי הולמת בציבור, ריתוק למיטה או לכיסא גלגלים.

איך מטפלים בדמנציה ואלצהיימר?

כיום אין טיפולים תרופתיים שמסוגלים לרפא את כל החולים בדמנציה ובמחלת האלצהיימר, אולם קיימות תרופות שונות המסוגלות לשפר את התסמינים השונים ואף אצל חלק מהאנשים להאט את התקדמות המחלה. עם זאת, מרבית הטיפול התרופתי שניתן היום לחולי אלצהיימר יכול לסייע באיכות חייו של החולה ומשפחתו.

חשוב לזכור!  מחלת האלצהיימר פוגעת באופן שונה בכל אדם ואדם, אופן התגובה לטיפול התרופתי הוא שונה ואופן התדרדרות המחלה הוא שונה.

בני המשפחה לחולים בדמנציה ואלצהיימר צריכים בראש ובראשנה לזכור כי מרבית ההתנהגויות הן לרוב מהסימפטומים של המחלה – התארגנות נכונה יכולה להקל על הטיפול בקשיש ועל אופן ההתמודדות של המשפחה.

איך חיים עם אלצהיימר ודמנציה ומה עושים?

  1. אבחנה פסיכוגריאטרית – רופא פסיכוגריאטר יבצע הערכה ואבחנה של מצב החולה באמצעות מספר מבחנים ובדיקות. הערכה גריאטרית זו תסייע בקבלת שעות במסגרת חוק הסיעוד.
  2. עובדת סוציאלית מחברת הסיעוד יכולה לסייע בהגשת התביעה לביטוח לאומי לצורך קבלת שעות עזרה בבית החולה. בהמשך עם התדרדרות המחלה, ניתן לקבל סיוע מהצוות המקצועי לצורך קבלת רישיון להעסקת עובד זר ומציאת מטפל או מטפלת סיעודית מתאימה.

איזה נושאים מעניינים אתכם?

מעניין? שתפו.  אהבתם? לחצו like
מהי דמנציה ומה התסמינים של מחלת האלצהיימר. מה שלבים בהתפתחות מחלת האלצהיימר דמנציה היא מונח כללי שמתארת התדרדרות בתפקודי המוח. מחלת האלצהיימר מהווה כ70% ממקרי הדמנציה.

צרו קשר ונעזור לכם בטיפול באנשים שחשובים לכם

תפריט נגישות

בואו נהיה בקשר

דרוש עזרה לקבלת מטפל/ת ?

רוצים לברר את הזכויות לקבלת טיפול סיעודי?

בואו נעבור לטלפון...

הצוות שלנו ישמח לעזור

מחפשים עבודה עם משמעות?

עובדים סוציאלים, מטפלים ומטפלות

בסביבה חמה ובתנאים מצויינים

השאירו כאן פרטים

וניצור קשר בהקדם

Looking for Purposeful Work?

We are Hiring!

Join Us!